Meer dan 10.000 vrouwen gingen je voor bij het volgen van een programma van SterkHer.

3 keer wat elke trainer moet weten over postnataal fitness

Moeders en zwangere vrouwen begeleiden in de sportschool is voor mij één van de meest uitdagende onderdelen van het vak personal trainer. Elk lichaam is anders, maar met een baby on board, en daarna, spreek je pas echt van het begrip elk lichaam is anders.

Elke vrouw komt op haar manier uit een bevalling en voelt als een volledig nieuw op te lossen puzzel. Voor mij betekent dit dat ik steeds meer wil leren en mezelf blijf uitdagen om postpartum vrouwen nog beter te kunnen helpen.

De afgelopen jaren heb ik meerdere cursussen over pre- & postnataal fitness gevolgd en hieronder volgen 3 tips die ik elke andere trainer zou willen meegeven.

Ontspanning is net zo belangrijk als spanning

En misschien nog wel belangrijker dan spanning! Als trainers willen we dat onze klanten tijdens een oefening spanning houden over hun hele lichaam. Cues als ‘knijp je billen bovenin hard aan‘, en, ‘trek de grond zo hard mogelijk uit elkaar met je voeten’ zijn waarschijnlijk geen enkele trainer vreemd.

Echter werkt spanning over het hele lichaam houden bij de meeste postnatale vrouwen nog niet helemaal zoals moet. Dit komt o.a. door verzwakte buikspieren en een bekkenbodem die een hoop te verduren heeft gehad de afgelopen 9 maanden en tijdens de bevalling. Daardoor kunnen te veel cues die gericht zijn op spanning houden een averechts effect hebben. Deze vrouwen houden vaak nogal veel spanning vast in de bekkenbodem en kunnen onbewust nog meer druk uitoefenen op de bekkenbodem wanneer jij van ze vraagt om spanning over het hele lichaam te leveren.

Iets minder cues die gericht zijn op spanning en meer focus op ontspanning en een natuurlijke flow in de training creëren zijn net zo, als niet nog belangrijker dan voortdurend spanning leveren tijdens een training.

Ademhaling is de basis

En die basis is na de zwangerschap even zoek. Ademhaling is iets dat we de hele dag doen, anders loopt het heel snel niet zo goed met ons af.. Na de zwangerschap is ademhalen met behulp van het middenrif voor de meeste vrouwen erg moeilijk. Dit heeft meerdere oorzaken en daar ga ik nu niet op in.

Wat je voor nu moet weten is dat op de correcte manier ademhalen met behulp van het middenrif een natuurlijke manier is om de bekkenbodemspieren te versterken en deze over de gehele spierlengte te gebruiken. Verkeerd ademhalen heeft allerlei consequenties, maar betekent hier voornamelijk dat de intra-abdominale druk niet goed wordt gereguleerd en als gevolg een te gespannen bekkenbodem, een diastase of andere klachten kan hebben.

Er is geen lijstje met don’ts

En ook is er geen lijstje met do’s.

Laten we een diastase als voorbeeld nemen. De meeste artikelen die je tegenkomt over een diastase leren je dat de voorste buikspieren belasten een no go is. Maar elke diastase is anders en elk lichaam is ook anders. Dus bij de ene diastase zou je inderdaad kunnen zeggen dat de voorste buikspieren direct trainen tijdelijk vermeden dient te worden, maar bij de ander zijn oefeningen als een bird dog juist wel weer aan te raden.

Kijk dus altijd naar iemand haar persoonlijke situatie voordat je een oefening zomaar afwijst.

Bekkenbodem, diastase, ademhaling, herstel

En ga maar door! Postnataal fitness is zoveel meer dan ‘na 6 weken mag je weer rustig je voorgaande activiteiten oppakken’! Het vrouwelijk lichaam steekt complex in elkaar en heeft een open blik nodig om veilig en effectief begeleidt te worden na een zwangerschap.

Wil je hier graag meer over leren?

Cursus Postnataal Fitness en Herstel

Op 14 mei start de cursus Postnataal Fitness en Herstel.

De cursus duurt 10 weken en bevat één praktijkmiddag.

De theorie behandel ik online door middel van powerpoint presentaties, onderzoeken en case studies. De oefeningen behandelen we tijdens de praktijkmiddag. En uiteraard staan die ook in de online portal.

Inschrijven en meer informatie over de cursus vind je hier.

 

 

 

Ik ben Romana, van SterkHer

SterkHer ben ik gestart in 2014 en sinds die tijd hebben meer dan 10.000 vrouwen een online programma gevolgd tijdens de zwangerschap of postpartum. Het is mijn doel om zoveel mogelijk betrouwbare en relevante informatie te delen over sporten tijdens en na de zwangerschap.

Let's connect:

Meer berichten

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.