3 vragen die ik al mijn postpartum klanten stel

Een postnatale vrouw training geven is totaal anders dan een vrouw die nog nooit zwanger is geweest training geven.

Er zijn natuurlijke overduidelijke verschillen (zoals een diastase) en wat meer subtiele verschillen en je programmering moet hier een reflectie van zijn.

Het veilig en efficiënt coachen van een postpartum klant begint bij de intake. Dit is het moment waarop je cruciale vragen stelt die jou je klant beter leren begrijpen en je helpen met het in de juiste context plaatsen van eventuele lichamelijke klachten.

Hieronder staan 3 vragen die ik mijn postnatale klanten altijd stel.

1. Ben je naar een bekkenbodem fysiotherapeut geweest?

Een van de belangrijkste dingen die ik zelf als personal trainer heb geleerd is weten wanneer je een klant niet kan helpen.

Een personal trainer of groepsinstructeur leert mensen goed en veilig bewegen, maakt mensen sterker en beter in staat tot het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Dit doen we door middel van oefeningen binnen of buiten de sportschool. Een personal trainer of groepsinstructeur geeft geen:

  • Medisch advies
  • Advies of trainingen om blessures te verhelpen (daar is de fysiotherapeut voor)
  • Massages (tenzij je hier ook in opgeleid bent natuurlijk)
  • Intern onderzoek

Dat laatste punt brengt me terug bij de bekkenbodem fysiotherapeut. Deze gespecialiseerde fysio kan intern bij jouw klanten controleren of de bekkenbodem spieren goed functioneren, maar ook littekenweefsel van bijvoorbeeld een keizersnede masseren. Klachten als incontinentie of een diastase kunnen door middel van correct leren bewegen worden verholpen. Nemen deze klachten toch niet af? Ook dan verwijs je je klant door naar een bekkenbodem fysiotherapeut. Altijd.

Je verwijst je klant altijd door. Maar mijn klant zegt dat ze nergens last van heeft. Ook dan vind ik dat het jouw plicht is om je klant toch door te verwijzen. Nogmaals: een bekkenbodem fysiotherapeut kan intern onderzoeken of de bekkenbodem spieren hun werk doen. Ook wanneer je klant nergens last van heeft dan kan het nog steeds zo zijn dat deze spieren niet optimaal functioneren en ze baat heeft bij het doen van oefeningen.

Er zijn te veel vrouwen die op latere leeftijd klachten zoals een orgaanverzakking ontwikkelen. Bekkenbodem fysiotherapie voorkomt dit soort klachten nu al.

2. Heb je last van urineverlies?

Wanneer dan ook: tijdens het niezen, hoesten, rennen, springen, squatten, wandelen, je baby optillen, enzovoort.

Uiteraard kan er worden gesport wanneer je klant urineverlies ervaart. Het is aan jou om goed op het postuur en de ademhaling van je klant te letten tijdens het sporten. Een verkeerde drukverdeling in de romp kan namelijk de oorzaak zijn van urineverlies tijdens het doen van bepaalde bewegingen zoals rennen of de baby optillen.

Maak je klant met professioneel taalgebruik en een open houding duidelijk dat het heel normaal is om over dit soort zaken te praten en dat ze altijd bij jou haar verhaal en frustraties kwijt kan. Er kan sprake zijn van schaamte wanneer je dit onderwerp ter sprake bent en het is aan jou om dit gevoel van schaamte bij je klant weg te nemen en haar ook op emotioneel vlak zo goed mogelijk te helpen.

3. Heb je last van een drukkend of zwaar gevoel in je bekkenbodem?

Het is ontzettend belangrijk om je klant bewust te maken van haar bekkenbodem. De bekkenbodem is het laatste stukje support tussen de grond en de organen (baarmoeder, blaas, endeldarm). En alleen om die reden al vrij belangrijk.

Een drukkend of zwaar gevoel in de bekkenbodem kan duiden op een orgaanverzakking. In Nederland wordt geschat dat 1 op de 3 vrouwen in haar leven te maken krijgt met een verzakking. Dit kan een verzakking zijn van de blaas, baarmoeder of endeldarm. Operaties waarbij een gaasje wordt geplaatst falen bij 1 op de 3 vrouwen binnen 7 jaar, waarna er opnieuw moet worden geopereerd of er bijvoorbeeld voor wordt gekozen om de baarmoeder te verwijderen.

Een verzakking kan verergeren door verkeerde vormen van bewegen en dit wil je als trainer dus absoluut voorkomen!

De klachten van een verzakking verergeren vaak kortstondig na beweging, zoals het veelvuldig optillen van de baby, een net te lange wandeling, of hardlopen (kan iemand iets doen aan die achterhaalde 6-weken check waarna de vrouw ‘alles’ weer mag doen?).

De klacht manifesteert zich als een drukkend gevoel, het gevoel dat er een bal in de vagina zit of alsof het bekken erg zwaar aanvoelt. Ook kan het voelen alsof de vagina en anus ‘open’ staan. Er is dan dus totaal geen spanning op de bekkenbodem spieren.

Vraag je klant ronduit of ze soms een drukkend gevoel ervaart in haar bekkenbodem en zo ja wanneer. Is het antwoord ja dan verwijs je je klant door naar een bekkenbodem fysiotherapeut.

Je mag (en naar mijn mening moet) sporten met een verzakking en oefeningen doen op de juiste manier, in combinatie met bekkenbodem fysiotherapie, kunnen de klachten doen verminderen, constant houden, een operatie voorkomen en zelfs een eerste of tweedegraads verzakking doen genezen.

Maak je klant niet bang maar licht voor

Onderwerpen als een verzakking klinken heel erg heftig en daarom voelt het misschien prettiger om ze uit de weg te gaan.

Juist door je klant voor te lichten over dit soort klachten op een professionele en niet angstig makende manier kan je haar echt helpen. Vertel je klant dus geen horror verhalen over falende operaties maar vertel haar juist wat ze allemaal in de gym kan doen, onder jouw begeleiding, zodat ze zich uiteindelijk weer fit en sterk voelt.

Vond je dit artikel interessant?

Ben je trainer en werk je weleens met moeders? Dan vind ik dat je over een solide basiskennis van de bekkenbodem, veel voorkomende postnatale klachten en de core moet beschikken. Zo kan je elke postnatale vrouw op een verantwoorde en veilige manier helpen.

Op 18 & 25 november geef ik een cursus over postnataal fitness. Dit doe ik samen met de heren van Train the Trainers (tegenwoordig Project Milo): Wouter Middelbos en Sefton Clarke. Op hun website vind je meer informatie.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Erg goed stuk! Ik ben serieus zó blij met je zorgvuldigheid en aandacht voor vrouwen die bevallen zijn of zwanger. Kun je niet in Rotterdam gaan werken?? :-)
    Ik heb nooit geweten dat een zwangerschap en bevalling zo veel met je lichaam doen, tot ik nu zelf ben bevallen. Daarom heb ik erg veel aan het online programma wat ik bij je heb aan geschaft. Het helpt me om me zekerder te voelen omdat ik nu met beleid kan sporten. Iets wat zo belangrijk is maar volgens mij door zo veel vrouwen wordt onderschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.