Meer dan 10.000 vrouwen gingen je voor bij het volgen van een programma van SterkHer.

Angst voor spieren

Wat je op bovenstaande afbeelding ziet, zo zal jij er nooit, maar dan ook nooit uit komen te zien van drie keer per week een rondje “trainen” op de apparaten in de sportschool. Zeker niet als je ook nog eens overgewicht hebt, verkeerd eet, voornamelijk groepslessen volgt en dan weer wel en dan weer niet sport. Om er zo extreem gespierd uit te zien is er een totaal andere lifestyle nodig, waar ook drugs (bijv. anabolen) bij komen kijken. Genetisch gezien is het namelijk voor geen enkele vrouw mogelijk om van nature zo veel spiermassa op te bouwen. Wil je strakker in je vel komen te zitten, dan zal je toch echt wel aan krachttraining moeten doen. Helaas is dit voor veel dames een beetje eng en onwennig, want waar begin je? Moet je aan die jongen achter de balie, die nog geen 70 kilo weegt en waarschijnlijk minder spiermassa heeft dan een garnaal, tips vragen? Of een random training uit een ‘fitness’ tijdschrift voor dames halen? Nee, zeker niet. Gebruik onderstaande tips en dan kom je al een heel eind.


  •  Kies drie oefeningen voor je benen, twee voor je bovenrug, en wissel 1 schouderoefening en 1 borstoefening af. Geen idee? Zoek op Youtube: hip thrust, split squat, pull through, squats en deadlifts. Voor je bovenrug: lat pulldown, seated rows, face pulls. Schouders en borst: shoulder press, chest press, bench press, push ups enzovoort. Maak zelf een schema, dat is heus niet zo moeilijk, waarbij je drie keer per week (hou steeds 1 tot 2 dagen rust tussen je trainingen) al deze oefeningen doet voor bijvoorbeeld 3 sets van 8 – 12 herhalingen per oefening. Push jezelf, geen aanstellerij met gewichten die nog lichter zijn dan een tas boodschappen.
  • Stop met groepslessen. Ik krijg vet snel brede schouders als ik armen train, dus ik kan beter Zumba of Bodyshape lessen doen”. Really? En ondertussen zie je er na een jaar groepslessen nog net zo uit als toen je begon met sporten. Waarom dat zo is? Je bouwt niks op. Op school kreeg je toch ook niet bij iedere wiskunde les iets totaal anders te leren? Je werkte voor een periode ergens naar toe en daar kreeg je vervolgens een toets over. Zo is het ook met trainen: werk ergens naar toe met een vast programma, waarbij je over een langere periode vooruitgang boekt. Met een groepsles kan je niet over de lange termijn progressie boeken. Stop met groepslessen en ga je tijd nuttiger besteden.
  • Stop met elke dag 500 sit-ups of wat je ook doet voor je buikspieren. Je wilt niet ‘te gespierd’ (wat dat ook mag betekenen) worden, maar je traint wel elke dag je buikspieren en dan ook nog met bewegingen waar ze uiteindelijk groter van worden. Wat er gebeurt als je alleen de rectus abdominus (de zogenaamde 6 pack) traint? Die spier wordt groter en gaat naar voren staan, waardoor je buik dus een beetje uitzet. Je lijkt dus ‘dikker’, good job. Stop ermee en eet om af te vallen, in plaats van te denken dat je een platte buik krijgt van non-stop sit-ups doen. Not gonna happen. 

Gebruik verder je verstand: je kan heus wel voor jezelf denken, dat heb je altijd al gedaan, dus waarom zou dat met sporten dan niet zo zijn? Als iemand je vertelt dat je elke dag 3 uur op een loopband moet staan om af te vallen, kan je waarschijnlijk al een beetje bedenken dat dat onzin is. En nog even de theoretische kant achter dat het hele idee van ‘breed’ worden onzin is: je lichaam maakt, in tegendeel tot dat van een man, te weinig testosteron aan om dat te kunnen realiseren. Dus van krachttraining word je echt niet ‘te gespierd’, maar wel slanker en een stuk fitter. Succes!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.