Meer dan 10.000 vrouwen gingen je voor bij het volgen van een programma van SterkHer.

Ben jij een billenknijper?

Sinds ik moeder ben geworden heb ik geen kont meer over dus daar zou ik wel graag wat aan willen doen nu ik samen met jou ga trainen. Was getekend: elke nieuwe klant tijdens een intake.

Heb jij ook geen kont meer over sinds je bent bevallen? Je bent niet de enige moeder die hierover klaagt!

Tijdens je zwangerschap knijpen de meesten onder jullie je kont onder je lichaam in een poging om in balans te blijven met een steeds groter wordende buik. Na je bevalling blijft je bekken in deze positie staan, omdat je spieren van lengte zijn veranderd en zwakker zijn dan voorheen. Vervolgens zit je met je kont onder je geknepen, sta je met je kont onder geknepen, loop je rond met een platte bil en het allerergste.. sport je met fijngeknepen billen!

Wat denk je dat er gebeurt wanneer dit je nieuwe ‘normaal’ is? Juist! Je hebt opeens een platte kont, omdat je bekken vastzitten in deze positie.

Los van dat een platte kont niet zo mooi is om te zien, is het ook nog eens een serieus probleem dat je lichamelijke klachten kan opleveren.

Hoe dat zit? Ik geef je drie redenen.

1. Met een platte kont verliest je bekkenbodem haar optimale positie.

Je bekkenbodem wil zich graag direct onder je ribben bevinden om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer jij je kont onder je knijpt dan verliest je bekkenbodem deze optimale positie en werkt je bekkenbodem minder goed.

Een bekkenbodem die niet goed functioneert kan leiden tot serieuze problemen zoals incontinentie (urineverlies), SI-gewricht pijn, orgaanverzakkingen en ‘minder heftige’ klachten als rugpijn.

Als jij nu dit soort klachten ervaart, maar wel hard werkt aan je postnataal herstel dan is het tijd om te kijken of je misschien onbewust je billen onder je lichaam schuift.

2. Met een platte kont kan je je bilspieren niet gebruiken.

Dat is gek, want door ze de hele tijd aan te knijpen gebruik je ze toch al? Nou, nee. Doordat je je bilspieren in een verkorte positie houdt kan je ze niet meer gebruiken over hun hele lengte. Het resultaat is niet alleen een platte, maar ook een slappe kont.

Die platte, slappe kont betekent overuren draaien voor je onderrug, benen (vooral je quads) en een groter risico op blessures en vage pijnklachten.

Geen billen betekent ook een verdwenen natuurlijke holling van je onderrug en dit zet weer extra onnodige druk op je wervels en kan leiden tot rugklachten.

3. Met een platte kont bevindt je SI-gewricht zich in een kwetsbare positie.

Door je billen onder je te schuiven open je als het ware je SI-gewricht (de connectie tussen je bekken en je onderrug). Dit kan je SI-gewricht irriteren, zeker wanneer je activiteiten als rennen doet, omdat je SI-gewricht nu veel harder moet werken om stabiel te blijven, maar dat eigenlijk niet kan zonder hulp van je bilspieren. Dit kan weer leiden tot serieuze onderrug klachten.

Dus, los van het feit dat een platte kont niet zo mooi is, geeft het hebben van geen bil de rest van je lichaam ook nog eens flink wat stress. Daarbij zit het een voorspoedig herstel van je bekkenbodem en de rest van je core na je zwangerschap in de weg.

Wat kan je nu doen om je billen weer terug te krijgen?

Laat het los! Serieus, adem diep in terwijl je rechtop staat en laat hierbij alle spanning los. Kijk nu eens naar jezelf in de spiegel en kantel je bekken een aantal keer: van totaal geen bil, naar veel te veel bil en dan precies daartussen in.

Misschien voelt dit heel onnatuurlijk aan en heb je het idee dat je rug nu veel te hol is. Je moet even wennen aan de juiste houding. Dit vereist oefenen.

Stel je voor dat er een touwtje aan de bovenkant van je billen wordt gespannen en deze je voorzichtig een stukje omhoog en naar achteren trekt. Dit veroorzaakt een lichte, natuurlijke holling in je onderrug en maakt dat je bekken zich weer recht onder je heupen bevinden.

Deze houding wil je hebben wanneer je zit, loopt, staat en beweegt. Oefenen, oefenen, oefenen, tot het natuurlijk en als een gewoonte voelt.

Tot slot

Merk je dat het je extreem veel moeite kost om je billen los te laten? Heb je last van klachten als incontinentie of pijn in je bekken? Wellicht dat je je billen niet los kunt laten, omdat je bekkenbodem te gespannen is. Onbewust probeer je met je fijngeknepen kont de boel daar beneden bij elkaar te houden. Is dit het geval? Zoek dan hulp bij een bekkenbodem fysiotherapeut die je kan leren om je bekkenbodem te ontspannen en aan te spannen op het juiste moment.

In mijn volgende artikel leer ik je hoe je in de gym het beste kan bewegen wanneer je last hebt van het hebben van geen bil.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

3 reacties

  1. Dit zou over mij kunnen gaan, bedankt. Voor de kindjes had ik altijd mooie ronde billen. Nu niks meer van over, herken alles wat je schrijft. Ga er op letten!

  2. Ik ben 51 jaar en ik ben me er nu pas van bewust dat ik dit al jaaaaren doe! Ik heb altijd pijn aan mijn rug rondom SI gewricht rechts en ook aan mijn bekken, wat vrijwel altijd aan 1 kant ingedraaid staat. Nu zit ik te koekeloeren met een peesonsteking van de middelste bilspier (aanhechting trochanter major) aan de rechterkant. Ik vermoed dat e.e.a. met elkaar te maken heeft. Ik ga proberen om de bilspieren “los” te laten, al moet ik er de hele dag op letten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.