0

Specialiseer je in 10 weken als trainer in Postnataal Fitness!

Een cursus voor fitness professionals en andere geïnteresseerden die hun kennis over postnataal fitness en herstel willen ontwikkelen en verdiepen!

Op maandag 14 mei 2018 start de cursus POSTNATAAL FITNESS & HERSTEL. De cursus is semi-online. Dat betekent dat er elke week een module online komt te staan in een speciale online leeromgeving. De module bestaat uit een powerpoint presentatie, aanvullende literatuur waaronder onderzoeken, case studies en opdrachten, videos van relevante oefeningen. Ook is er de mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan over de behandelde onderwerpen.

Op zaterdag 30 juni komen we een middag samen om de behandelde stof in de praktijk te oefenen. Dit betekent dat we een middag (3 tot 4 uur) samen aan de slag gaan met de oefeningen die tot dan in de cursus zijn behandeld. De laatste 3 weken van de cursus gaan we vervolgens weer online verder om te eindigen met een examen dat bestaat uit meerdere case studies en multiple choice vragen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Module 1:

Algemeen: herstel tijdlijn. Hoe lang duurt herstellen na de bevalling echt? Welke factoren zijn van invloed? Wat voor fysieke veranderingen ondergaat het lichaam tijdens de zwangerschap die invloed van zijn op het herstel na de zwangerschap? Waar moet extra rekening mee worden gehouden indien je klant een keizersnede heeft gehad? Wat zijn veilige oefeningen in de eerste 8 weken na de bevalling?

Module 2:

Anatomie. Welke spiergroepen zijn relevant? Spieren die kort en krachtig aan bod komen zijn de bekkenbodem, borstspieren, spieren die relevant zijn voor de ademhaling, spieren van de heup, spieren van de romp. Wat is de functie van deze spieren en waarom zijn deze spieren relevant voor de cursus?

Module 3:

Ademhaling: Waarom is ademhaling de eerste stap in herstel na de zwangerschap? Hoe ziet een correct ademhalingspatroon eruit? Hoe test je de ademhaling? Welke spieren dragen bij aan een correcte ademhaling? Wat zijn oefeningen om de ademhaling mee te trainen? Hoe werkt de interactie tussen de bekkenbodem en het middenrif? Wat is de ZoA en hoe bereikt je klant een optimale ZoA?

Module 4:

Postuur en intake: is er een typisch postpartum postuur? Welke patronen zien we vaak bij postpartum vrouwen? Hoe doe je een postuur analyse? Wat is een optimaal postuur? Staat een postpartum vrouw in APT, PPT of beide? Welke oefeningen helpen bij het verbeteren van het postuur? Welke vragen stel je tijdens een intake? Hoe maak je ‘moeilijke’ onderwerpen bespreekbaar?

Module 5:

De bekkenbodem: wat is de bekkenbodem? Hoe werkt de bekkenbodem samen met andere spiergroepen? Wat is de invloed van de adductoren op de bekkenbodem? Wat is het verschil tussen een gespannen en niet gespannen bekkenbodem? Hoe test je dit? Wat is bekkenbodemfysiotherapie? Hoe train je de bekkenbodem? Hoe maak je je klant bewust van haar bekkenbodem? Wat zijn relevante oefeningen? Wat zijn bekkenbodemklachten?

Module 6:

Diastase: wat is een diastase? Hoe test je een diastase? Wanneer is een diastase een probleem? Verschillende soorten diastase, welke zijn dat dan? Is een diastase een gevolg of de oorzaak? Wanneer verwijs je een klant door? Hoe train je een klant die een diastase heeft? Wat zijn relevante oefeningen?

Module 7:

PRAKTIJKMIDDAG

Alle oefeningen die we tot nu toe in theorie hebben behandeld gaan we samen doen. Hoe haal je correct adem? Hoe corrigeer je iemand haar ademhaling? Hoe voelt de bekkenbodem? Core oefeningen die we hebben behandeld tijdens de afgelopen modules. Ook behandelen we oefeningen die in de komende modules aan bod komen en is er ruimte om overige vragen te stellen.

Module 8:

Prolapse, SI-gewricht klachten lage rugpijn: wat is een prolapse? Welke type prolapse zijn er? Hoe train je een klant met een prolapse? Wat kan een prolapse veroorzaken? Hoe staat een prolapse in relatie tot bekkenbodemklachten, ademhaling en diastase? Wat zijn relevante oefeningen en strategieën? 

Wat zijn SI-gewricht klachten? Hoe staat het SI-gewricht in relatie tot de bekkenbodem? Hoe train je een postpartum klant met SI-gewricht klachten? Hoe staan lage rugklachten in relatie tot de bekkenbodem en een diastase?

Module 9:

De kinetic chain,  + terug naar high impact bewegingen: Myofascial slinges en lines. Hoe weet ik of mijn klant er klaar voor is om weer te gaan hardlopen/touwtjespringen/enzovoort? Waarom ervaart een postpartum vrouw incontinentie tijdens high impact bewegingen? Hoe voorkom of verhelp je dit? Relevante oefeningen.

Module 10:

Programmeren en tijdlijn. Hoe programmeer je voor de postpartum populatie? Wanneer is een regressie nodig? Wanneer een progressie? Hoe programmeer je high impact oefeningen en vormen van bewegen postnataal?

RECAP

Na de 10 modules is er nog een week de tijd om vragen te stellen over de onderwerpen die zijn besproken. Dit kan zowel in de groep als persoonlijk.

EXAMEN

Het examen bestaat uit twee case studies en een aantal multiple choice vragen. 

Interactieve online leerportal!

Ik heb een interactieve online leerportal ontwikkelt. Je krijgt hier toegang tot met een persoonlijke inlog en houdt onbeperkt toegang tot alle informatie! Dit betekent powerpoint presentaties, PDFs van de presentaties, onderzoeken in PDF, video’s van de oefeningen en case studies.

SCHRIJF JE NU IN!

De cursus kost, inclusief de praktijkmiddag, 420 euro. Dit is inclusief BTW.

Is er een accreditatie? Nee, nog niet. Dit wordt voor mij de eerste keer dat ik de cursus geef, dus ik ben nog niet bezig met het verkrijgen van een accreditatie. Wel ga ik dit doen zodra de cursus van start is gegaan. Je houdt altijd toegang tot het materiaal van de cursus en indien een accreditatie rond is dan mag je de cursus opnieuw doen. Kosteloos.

Er is plek voor maximaal 12-16 personen. Zo kan ik de kwaliteit waarborgen.

Betalingen gaan via Ideal. Hieronder kan je de cursus aanschaffen. Op zondag 13 mei krijg je van mij een persoonlijke inlog gemaild waarmee je toegang krijgt tot de cursus via academy.sterkher.nl

De inschrijving sluit op zondag 13 mei.