We doen het allemaal wel eens: te veel eten. Zo veel te veel eten, dat je je vervolgens niet zo lekker voelt, opgeblazen bent en zweert de eerstkomende honderd jaar geen ‘slechte’ dingen meer te eten. Het gebeurd nu eenmaal: soms eten we te veel, bingen we. En meteen daarna bedenken we verschillende strategieën om al die calorieën ongedaan te maken. Deze ‘damage control’ houding is echter niet de manier om te dealen met je binge. Voor ik je vertel wat wel de juiste oplossing is na die 2 pakken Oreo’s met slagroom, vertel ik je eerst wat je vooral niet moet doen.
- Jezelf straffen met een extra zware zweetsessie in de gym.
Als je een extra cardio sessie er tegenaan gooit, of meer doet tijdens je normale training, omdat je te veel hebt gegeten, dan ben je jezelf als het ware aan het ‘straffen’. Je doet meer in de gym, omdat je je schuldig voelt en jezelf ‘slecht’ vindt, want je hebt lopen overeten.
Actief zijn en/of sporten moet je nooit doen als vorm van straf.
Het is belachelijk dat wij vrouwen ons dit zelf hebben aangeleerd, waarschijnlijk aan de hand van allerlei onzin die je in verschillende tijdschriften en andere media tegenkomt: het tij is gelukkig wel al een tijdje aan het keren. Onthou: je hebt van niemand toestemming nodig om bepaald voedsel te eten en je moet je al helemaal niet schuldig voelen wanneer je een keer te veel eet of dingen eet die je heel erg lekker vindt.
Trainen doe je enkel en alleen voor de positieve, versterkende voordelen die het je biedt. Niet om je binge ongedaan te maken.
- Jezelf aanpraten dat bepaalde soorten voeding slecht zijn.
Zodra je jezelf aanleert om op het ene product het stempel ‘goed’ te plakken en op het andere het stempel ‘slecht’, ga je ook zo naar jezelf kijken. Je eet een bord pasta, terwijl je pasta diep van binnen ‘slecht’ vindt en bam: je hebt een schuldgevoel te pakken. Er bestaat geen goed of fout wat betreft voeding. Tuurlijk moet je altijd proberen om het merendeel van wat je eet gezond en zo min mogelijk bewerkt te houden, maar af en toe eens je favoriete, iets minder gezonde, voedsel naar binnen werken, zal je geen schuldgevoel hoeven geven.
- Een negatief zelfbeeld creëren.
Dit slaat op de bovenste twee punten: hoe meer je naar eten kijkt als goed, fout, clean, niet zo clean, hoe meer dit zijn doorslag heeft op jou als persoon. Het maakt je onzeker en negatief en dat is nergens voor nodig.
- Jezelf foute eetgewoontes aanleren en daardoor nog meer gaan bingen.
Uit persoonlijke ervaring weet ik dat hoe meer restricties je jezelf oplegt, hoe meer je gaat bingen. Damage control en je daarbij op een negatieve manier focussen op eten, zorgt juist dat je los wilt gaan met ‘slecht’ eten. Deze mentaliteit leidt uiteindelijk tot alleen maar meer bingen: qua frequentie en hoeveelheid voedsel.
Een negatieve mindset leidt tot negatieve acties en gedachten.
Wat moet je dan wel doen?
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar.. MOVE ON! Vergeet dat het is gebeurd en ga verder met positief bezig zijn.
Vergeet de hoeveelheid calorieën die absoluut niet binnen je macro’s pasten. Geen damage control, geen schuldgevoel, geen extra training. Probeer het te vergeten en move on.
Want serieus, wat moet je anders? Jezelf gek lopen maken met negatieve gedachten, schuldgevoelens en schaamte (geloof me, ik weet er alles van)? Wat lost het op? Het verandert niks aan wat je zojuist hebt gedaan en daarbij zullen negatieve emoties tot alleen maar meer negativiteit leiden.
Focus je in plaats daarvan op positieve acties die er echt toe doen: eet vooral ‘echt’ voedsel, geniet af en toe (zonder schuld!) van je favoriete treats, sport omdat je dat leuk vindt en probeer de beste versie van jezelf te worden.
Eén reactie
Joepie, Fijn om dit te lezen. Ik, ben er blij mee. Dit, is voor veel mensen belangrijk. En gezond eten en lekker gaat vaak ook nog wel samen. En als je varieert dan komt het ook wel goed.
? Bingen ? Misschien ergens uit gelegd maar voor nu voor mij niet bekend.
Vriendelijke groet Marianne