Soms zie ik vrouwen tijdens een intake die te horen hebben gekregen dat ze een diastase hebben en dan blijkt: ze hebben geen diastase. Het blijkt dan dat iemand inderdaad wat ruimte tussen de helften van de voorste buikspieren heeft, maar dat deze ruimte niet zo aanzienlijk is dat er kan worden gesproken van een diastase.
De ruimte die iemand dan nog heeft tussen de twee helften van de voorste buikspieren komt waarschijnlijk doordat de inner core unit niet in balans is. Oorzaken daarvan zijn dan waarschijnlijk de zwangerschap, verkeerd ademhalen, postuur en bepaalde lichamelijke gewoontes.
De functie van de core kan dan worden hersteld door de inner core unit in balans te brengen, ervoor te zorgen dat alle spieren van de anterior core met elkaar samenwerken en in balans zijn en het vermogen van de linea alba tot het creëren van spanning te herstellen (het bindweefsel tussen de ruimte van de twee helften van de voorste buikspieren).
Vooral dat stukje over het herstellen van het vermogen van de linea alba om spanning te kunnen creëren is belangrijk.
Wat is een diastase?
Wanneer we spreken van het begrip diastase dan wordt vaak gedacht dat de buikspieren ‘niet meer of nog niet aan elkaar zitten’. Maar: je buikspieren zaten voor je zwangerschap ook al niet aan elkaar vast. Dit is onmogelijk. De twee helften van je voorste buikspieren worden namelijk met elkaar verbonden door een stuk bindweefsel: de linea alba.
De linea alba verbindt niet alleen de twee helften van je voorste buikspieren met elkaar, maar ALLE buikspieren van beide helften. Het is letterlijk de brug tussen je buikspieren en helpt hen om met elkaar samen te werken. Wanneer de linea alba niet goed functioneert (denk aan een hangbrug waarvan er 1 of meerdere kabels los zijn geschoten), dan kunnen je buikspieren ook niet goed functioneren.
Dit is een grote reden waarom er recent onderzoek is verschenen naar het belang van het herstellen van het vermogen van de linea alba om spanning te genereren.
Terug naar het dichten van het ‘gat’
Ruimte, of een ‘gat’, tussen de twee helften van je voorste buikspieren is dus iets heel normaals. Het is ook heel handig. Stel je voor dat je buikspieren letterlijk aan elkaar vast zaten. Je buik zou dan letterlijk geen ruimte kunnen maken voor je groeiende baby tijdens je zwangerschap. Je organen zouden waarschijnlijk geplet worden om ruimte te kunnen maken voor je baby.
Nog een belangrijke reden dat er wat ruimte zit tussen de twee voorste helften van je buikspieren is: ADEMHALING!
Om door je ribbenkast te kunnen inademen moeten je buikspieren ontspannen en wat meegeven. Dit, zodat je longen zich kunnen vullen met lucht en je organen iets omlaag zakken. Die laatste twee is overigens een reden waarom ‘ademen door je buik’ niet mogelijk is, maar dat bewaar ik voor een volgende blog.
Handig die ruimte, maar wat is normaal?
Ja, wat is dan een normale hoeveelheid ruimte? Elk lichaam is anders en dus is er geen specifiek nummer te noemen. In 2009 is er onderzoek gedaan naar de wijdte van de linea alba van vrouwen die nog nooit kinderen hadden gehad. Er werd gemeten op drie punten. Er was een variatie van 0-35mm onder de 150 deelneemsters.
- Net onder het borstbeen: 0-31mm
- 3 cm boven de navel: 1-35mm
- 2 cm onder de navel: 0-31mm
Hoe kwamen ze aan 0 mm wanneer dit fysiek onmogelijk zou zijn? 9 vrouwen hadden geen linea alba die gemeten kon worden net onder het borstbeen. Een vrouw had geen linea alba die gemeten kon worden net onder de navel. De grootste hoeveelheid, en variatie, werd gemeten net boven de navel.
Aan de hand van deze gegevens kan je de conclusie trekken dat een beetje ruimte tussen je buikspieren ‘normaal’ of zelfs natuurlijk is. Wat veel belangrijker is dan de hoeveelheid ruimte tussen je buikspieren is hoe goed je core als geheel functioneert. Het kan heel goed zijn dat je hooguit 20mm ruimte tussen je buikspieren hebt zitten, maar alsnog geen goed functionerende core hebt. Dit uit zich dan in diepte tussen je buikspieren en het gevoel dat je geen spanning met je linea alba kunt genereren. Dit voelt alsof je met je vingers in een zacht matras zakt wanneer je test of er sprake is van een diastase.
Het doel van het verbeteren of herstellen van een diastase is dus niet het ‘dichten van het gat’ van … naar nul. Wanneer je test of je een diastase hebt en voelt dat je niet meer dan 2-3 vingers ruimte hebt en spanning kan genereren met je linea alba dan is de kans groot dat je niet heel ver afzit van de ruimte die je had tussen je buikspieren voordat je zwanger raakte. En dat is goed nieuws!
Wil je meer leren over diastase? Check dan ook mijn presentatie: Wat is een diastase?