Meer dan 10.000 vrouwen gingen je voor bij het volgen van een programma van SterkHer.

Hoe span je je dwarse buikspieren aan?

De diepe dwarse buikspieren zijn de spieren die, denk ik, het minst vaak op de juiste manier worden aangespannen. Ook is dit een spier waar ik de meeste vragen over krijg. Hoe span je je dwarse buikspieren aan?

Om die reden heb ik een aantal informatieve filmpjes voor je opgenomen, waarin ik je laat zien hoe je je dwarse buikspieren aanspant en met welke oefeningen je deze spier traint.

1. Waar zitten je dwarse buikspieren?

Je dwarse buikspieren, ofwel de Transvere Abdominis, maken onderdeel uit van je diepe core systeem. Dit is een systeem van vier spieren die samen je ruggengraat en organen beschermen bij beweging en dus ook je romp stabiliseren. Dit zijn je middenrif, multifidus, bekkenbodem en de dwarse buikspieren. Je dwarse buikspieren omsluiten de zijkant en voorzijde van je romp vanaf je onderrug tot aan je ribbenkast. Zie de spier als een soort korset dat je sluit aan de voorzijde van je lichaam.

Spieren van het diepe core systeem

Wanneer je uitademt dan hoort je bekkenbodem automatisch aan te spannen. Je dwarse buikspieren reageren hierop door ook aan te spannen. Deze twee spieren werken dus altijd met elkaar samen. Je kan je dwarse buikspieren dus niet geïsoleerd aanspannen en dit brengt mij gelijk naar het volgende punt.

2. Je navel naar je ruggengraat is een NO GO

Een spier die goed functioneert die kan je aanspannen over de hele lengte van de spier. De cue die meestal gegeven wordt om je dwarse buikspieren aan te spannen is: trek je navel naar je ruggengraat. Op deze manier span je alleen het middelste gedeelte van je dwarse buikspieren aan. Dit maakt niet alleen dat je dwarse buikspieren niet goed kunnen functioneren, maar dit zet ook heel veel neerwaartse druk op je bekkenbodem.

Zie het maar als een tube tandpasta die je heel hard knijpt in het midden. Daardoor verplaatst de tandpasta zowel omlaag als omhoog. Zo gaat het ook met de organen en de lucht in je romp wanneer je je navel intrekt. Dit zorgt dat je niet meer evenwichtig druk verdeelt over je hele romp en zet de bekkenbodem onder druk. Deze kan daardoor te gespannen en dus zwak worden.

Een gespannen bekkenbodem kan niet goed functioneren en doordat je je navel intrekt kan je ook niet goed ademen. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling oppervlakkig wordt en dat betekent dat je je dwarse buikspieren helemaal niet meer goed kunt gebruiken. Deze reageren namelijk op een diepe uitademing vanaf je bekkenbodem.

Hoe dat precies werkt, dat leer ik je in onderstaande video.

3. Hoe voelt het om je dwarse buikspieren aan te spannen?

Leg je handen op je heupbotjes en plaats je vingers ernaast op het punt waar je buik wat zachter aanvoelt. Wanneer je je dwarse buikspieren aanspant voel je onder je vingers lichte spanning ontstaan. Alsof er een stuk stof strak wordt getrokken. Voel je in plaats daarvan je buik opbollen of alsof er een spier onder je handen omlaag drukt? Kan je alleen spanning genereren door je adem in te houden? Dit zijn allemaal tekenen dat je je oppervlakkige buikspieren, de zogenaamd 6-pack, gebruikt. Blijf oefenen op een perfecte diepe inademing en diepe uitademing. Dit kost even wat tijd om onder de knie te krijgen.

Zie onderstaande video voor extra uitleg.

4. Je dwarse buikspieren trainen

Wanneer je de connectie met je dwarse buikspieren hebt teruggevonden, dan is het tijd om deze spieren gericht te trainen. Dit zijn oefeningen die je niet je hele leven hoeft te doen. Zie ze als een vorm van rehab voor je diepe core systeem. Uiteindelijk wil je met je ademhaling dit hele systeem kunnen activeren bij elke beweging die je doet.

Soms is dit bewust. Bij het doen van zware deadlifts of squats.

Soms is dit onbewust. Bij het optillen van je peuter die midden in een tantrum zit.

Direct na je zwangerschap lukt dit alleen nog niet, omdat je core verzwakt is. Daarom begin je met kleine, simpele oefeningen, die uiteindelijk steeds moeilijker worden. Hieronder volgen de oefeningen die je thuis kan doen en waar je al vanaf een week of 4 na je bevalling mee mag beginnen. Denk eraan dat het heel belangrijk is dat je eerst je dwarse buikspieren aan kunt spannen met alleen je ademhaling voordat je dit soort oefeningen gaat doen.

Leg lifts

Heel Slides

Hand + Knee Breathing

Offset Hand + Knee Breathing

De laatste twee oefeningen zijn een stuk moeilijker dan de eerste twee. Je mag al vanaf de eerste week na je bevalling beginnen met het trainen van je ademhaling. Vervolgens begin je na een week of vier met de Leg Lift oefening. Wanneer je deze oefening perfect onder de knie hebt dan ga je door met de heel slides, enzovoort. Doe 2-3 sets van 4-8 herhalingen per kant. De Hand + Knee ademhalingsoefening doe je 1-2 sets voor 5-10 ademhalingen.

5. Moet je altijd je dwarse buikspieren aanspannen?

Nee. Nu je je dwarse buikspieren hebt ‘gevonden’, is het zaak dat je ze traint met gerichte oefeningen en vervolgens leert vetrouwen op je diepe core systeem. De functie van het diepe core systeem is om jouw lichaam te stabiliseren zonder dat je hier de hele tijd bewust mee bezig hoeft te zijn. Zie het maar als ademhalen. Daar ben je ook niet de hele dag bewust mee bezig.

Leer jezelf aan om je buikspieren los te laten, je ribben over je heupen te houden en te vertrouwen op je bekkenbodem en middenrif om samen met je dwarse buikspieren hun werk te doen.

Ontspannen is net zo belangrijk als aanspannen.

Wil je sterker worden, beter leren bewegen en een sterke, gezonde bekkenbodem ontwikkelen? En dat allemaal na je zwangerschap? Mijn Postnataal Fit programma kan jou helpen met het bereiken van je doelen! In 10 weken leer je thuis dagelijks om je diepe core systeem te herstellen en goed te laten functioneren. Vervolgens ga je 24!! weken de gym in met een programma dat speciaal is ontwikkeld om jou op een veilige manier sterk en fit te maken na je zwangerschap. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

 

Ik ben Romana, van SterkHer

SterkHer ben ik gestart in 2014 en sinds die tijd hebben meer dan 10.000 vrouwen een online programma gevolgd tijdens de zwangerschap of postpartum. Het is mijn doel om zoveel mogelijk betrouwbare en relevante informatie te delen over sporten tijdens en na de zwangerschap.

Let's connect:

Meer berichten

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Eén reactie

  1. Prima oefeningen en uitleg bij de video’s. Helaas is er bij het intro van iedere video een storende spellingsfout, nl. het voltooid deelwoord ‘bedoelt’ moet als ‘bedoeld’ worden geschreven. Het doet voor mijn gevoel enige afbreuk aan de verder goede presentaties.
    Misschien kan dit nog gecorrigeerd worden.
    Met vriendelijke groet,
    Oud fysiotherapeut en manueel therapeut Fons Smit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.