Meer dan 10.000 vrouwen gingen je voor bij het volgen van een programma van SterkHer.

Labrumscheur in de heup na je zwangerschap

Een knip of uitscheuren tijdens je bevalling wordt regelmatig besproken en daar vind je genoeg informatie over op het internet, maar hoe zit het met letsel aan je heup?

Wat is een labrumscheur?

Steeds vaker komt er in onderzoeken naar voren dat vrouwen zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling een aanzienlijke kans hebben op het scheuren van het labrum van de heup. Het labrum is een ring van bindweefsel dat kort gezegd de kop van je dijbeen omsluit in de heupkom. Er gaan schattingen rond dat 70% van de labrumscheuren in eerste instantie verkeerd worden gediagnosticeerd en in de Verenigde Staten duurt het zelfs gemiddeld 2,5 jaar voordat een vrouw de juiste diagnose gesteld krijgt.

Afbeeldingsresultaat voor hip labral tear female

Een scheur in het labrum van je heup uit zich in pijn aan de voorzijde van je heup, in je lies of geeft een doffe uitstralende pijn rondom je hele heup in de richting van je stuitje. Daarbij belemmert het de bewegingsruimte van je heup flink en kunnen bewegingen waarbij je je dijbeen naar buiten draait heftige pijnscheuten veroorzaken. Sporten wordt lastig, doordat je je heup bij vrijwel elke sport en beweging gebruikt. Ook kan de pijn je seksleven belemmeren, omdat je je heup niet in een bepaalde hoek kunt bewegen. Daarbij kan een labrumscheur in je heup ook bekkenbodemklachten veroorzaken, omdat alle spieren rondom je heupkom als het ware op scherp worden gezet door de instabiliteit in je heupkom.

Waarom je een groter risico hebt tijdens je zwangerschap

Er zijn meerdere onderzoeken die erop wijzen dat hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap van invloed zijn op het bindweefsel en de ligamenten rondom je gewrichten. Deze worden letterlijk losser, waardoor je lichaam minder stabiel is. Wanneer er vervolgens te veel kracht op je heup wordt gezet, bijvoorbeeld door een verkeerde techniek tijdens het sporten, dan kan dit een scheur veroorzaken van het labrum in je heup.

Tijdens je bevalling lig je in het laatste stadium vaak op je rug en trek je je knieën hoog op. Daarbij worden je voeten, soms ongevraagd, naar buiten getrokken. Dit kan je heup in een positie brengen voorbij de bewegingsruimte die het heeft. Daardoor komen er extreme krachten op je heupkom te staan en dit kan leiden tot het scheuren van het labrum. Soms willen familieleden behulpzaam zijn door de knieën nog verder richting de borst te duwen. Ook dit zet extreme krachten op de heupkom en kan een scheur veroorzaken. Heb je daarbij ook nog eens een ruggenprik gehad dan is je risico nog groter, omdat je dan geen controle over je benen hebt.

Uit dit onderzoek bleek dat 4 van de 10 vrouwen die een labrumscheur hadden tijdens de bevalling een duidelijk poppend geluid hoorden tijdens de bevalling.

Dan kan het nog zijn dat je voor je zwangerschap al heupklachten had. Denk aan impingement van de heup, weinig controle over de beweging van je onderrug en heupen of een oude blessure. Dit vergroot je risico op een labrumscheur, omdat het gebied al kwetsbaar is.

Hoe weet ik of ik een labrumscheur heb?

Hoor je tijdens je bevalling een harde pop of heb je het gevoel dat er plotseling iets scherp draait in je heup? In een keer een flinke pijnscheut in je heup/lies? Dit zijn red flags en een reden om na je bevalling een onderzoek te vragen bij een orthopeed.

Dit geldt ook voor pijn aan de voorkant van je heup of je lies en een dof pijnlijk gevoel door je hele heup. Ook kan het zijn dat je een klikkend geluid hoort of schrapend gevoel hebt wanneer je je knie hoog optrekt. Bewegingen als je heup opzij draaien, zitten in kleermakerszit of draaien vanuit je heupen kunnen ook pijnlijk aanvoelen.

Onderstaande testen voer ik altijd uit bij (potentiële) klanten indien ik het gevoel heb dat er sprake kan zijn van een labrumscheur. Deze kan je thuis ook doen met behulp van je partner.

Wat als ik een labrumscheur heb?

Allereerst is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat en vraagt om een verwijzing naar een orthopeed. Deze kan je verder onderzoeken en een MRI aanvragen. Een MRI-scan geeft de doorslag of er sprake is van een labrumscheur.

Vanuit daar zijn er meerdere mogelijkheden. Soms wordt er gekozen voor alleen fysiotherapie en soms voor een operatie, met daarna een revalidatie traject.

Wat heel belangrijk is, is dat je je niet laat afwimpelen met vage reacties als ‘bekkenklachten’, ‘hoort erbij’ ‘en kijk het even aan’. Zoals ik al eerder aangeef, lopen vrouwen gemiddeld 2,5 jaar rond met deze klachten voordat er een juiste diagnose wordt gesteld.

Hieronder nog eens alle symptomen van een labrumscheur in de heup op een rij:

 • Een klikkend geluid/schrapend gevoel bij het heffen van je knie
 • Je hoorde een luide pop, voelde een scherpe draai of pijnscheut in je heup tijdens je bevalling
 • Je kan niet zonder pijn je heup naar buiten draaien of in kleermakerszit zitten
 • Je hebt een zeurende pijn aan de voorkant van je heup
 • Je hebt een zeurende pijn aan je lies
 • Je hebt een doffe, uitstralende pijn rondom je hele heup
 • Bij opstaan vanuit een diepe stoel voel je een scherpe pijnscheut aan de voorzijde van je heup

Ruim 80% van de vrouwen in Nederland krijgt ergens in haar leven een kind en dus hebben we allemaal een vergroot risico op een labrumscheur. Blijf in ieder geval nooit rondlopen met pijnklachten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

14 reacties

 1. Wat ontzettend herkenbaar. Vorig jaar mei geopereerd. Nooit gezegd dat dit door zwangerschap zou kunnen komen. Nu 38 weken zwanger en ontzettende pijn weer. Geen idee wat te doen. Maar wel “blij” met deze erkenning. Bang dat bij doorlopen het alleen maar erger wordt. En vooral dat de klachten weer blijven.

  1. Vaak wordt gezegd dat zit met fysio inderdaad te behandelen is. Na ontelbare behandelingen nog steeds niet er vanaf. Echt verder kom ik niet.

 2. Ik ben nu 6,5 jaar na de bevalling en eindelijk is er geconstateerd dat mijn klachten komen door een labrumscheur….verschillende artsen en ziekenhuizen gezien en dankzij mijn fysio bij de heupspecialist terecht gekomen en een diagnose gekregen…het zat dus niet tussen mijn oren.

  Nu nog even wachten op de operatie en dan hopelijk weer na revalidatie als nieuw.

  1. Hi Chantal, Wat fijn dat je eindelijk weet wat het is! Bij mij is het ook net vastgesteld na 5 jaar en jemig wat een opluchting, vooral om bevestigd te krijgen dat er inderdaad iets aan de hand is en dat je niet gek bent. Moet je lang wachten op de operatie?
   Heel veel succes in ieder geval!
   Groet Nicole

  2. Jeetje!Ik hetzelfde verhaal, en weet je wat, ik loo
   er al 17jaar mee rond, afgelopen week een mri en jahoor een labrumscheur….ik heb pijnblokkade injecties gehad, haptonomen, osteopaten, voetzolen en ga zo maar door, en nu 17 jaar verder aaarg, hoop snel op een operatie….en ja ik was ook wel blij, dat het niet tussen mn oren zat……zucht.
   Sterkte allemaal!

   1. Wow Jasmijn, 17 jaar al en al zoveel geprobeerd! Fijn dat je hebt gevonden wat het is en hopelijk word je snel geopereerd. Ik heb mijn operatie gister gehad. Ze konden het gescheurde gedeelte helaas niet meer herstellen want dat was “aan flarden”. En ook al wat slijtage van de heup te zien. Maar ik ben heel blij dat het erop zit en dat ik eindelijk weer een beetje kan opbouwen! Veel succes met je operatie!

  3. ik lees dit nu allemaal net voor het eerst..loop al bijna zes jaar rond met pijn ook, word er wanhopig van. Wat had jij voor klachten? en hielp de operatie? welke heupspecialist hielp jou goed? sorry allemaal vragen haha maar ik hoor zo graag iets van andere ervaringsdeskundige, alleen al erachter komen dat dit het is zou zo’n verlichting geven..

 3. Hier een soortgelijk verhaal! Ik loop al 5 jaar rond met liespijn en heupklachten na mijn bevalling. Veel fysio’s gehad en een aantal jaar geleden doorverwezen naar orthopeed maar die hebben hier nooit aan gedacht! Totdat ik afgelopen zomer er zo klaar mee was en voor de zoveelste keer mijn klachten ging Googlen. toen kwam ik op deze pagina! Doorverwijzing gekregen en gisteren heb ik mijn mri gehad en over 2 weken de uitslag, ik ben zo benieuwd!

 4. Ik heb ook een labrumscheur, maar bij mij doet het naar binnen draaien juist enorm zeer. Naar buiten draaien ook wel, maar minder snel dan bij het naar binnen draaien van mijn knie. Voor wie daardoor denkt dat het dan toch iets anders moet zijn…

 5. Hier een arts die zelf behandeld is voor een labrumscheur bij hip impingement. Wordt heel vaak niet herkend, en gemiddelde duur tot juiste diagnose is vaak jaren. Heupfotos leveren vaak niets op. Als (gespecialiseerde) fysio niet werkt kan operatie door een gespecialiseerd orthopeed uitkomst bieden, maar in beide gevallen (fysio en operatie) heb je echt iemand nodig die hier veel van weet, lang niet elke fysio of orthopeed is hier goed in. Labrum letsels komen vaak samen met hip impingement (= FAI )voor. Tip voor meer info: http://www.heupscopie.nl/nl/patient/Indicatie/Femoro-acetabular-impingement-FAI/

  Ik ben uiteindelijk bij orthopeed Jansen van Alrijne zkh /Eisenhouwer kliniek geweest, maar EMC ook veel expertise hierin (als je in de randstad woont), maar er zijn ook specialisten in andere ziekenhuizen te vinden.

  Zoek dus naar een orthopeed gespecialiseerd in labrum/FAI en heupscopieen. Die weten ook vaak de gespecialiseerde fysio’s. Succes!

  Ps. MRI moet met contrast (in gewricht gespoten) gemaakt worden, anders kan je het alsnog missen….

  1. Ook ik loop al ruim 4 jaar met klachten rondom de heup rond. Nadat ik op deze site terecht kwam werd er een hoop duidelijk. En zodoende kon ik gericht vragen om een doorverwijzing naar de orthopeed. 1,5 week geleden de MRI gehad en hiervan ondertussen ook de uitslag gekregen. En inderdaad een scheurtje in het labrum. Ik heb nu een doorverwijzing gekregen voor het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam naar een specialist. Er wordt nu gesproken over een kijkoperatie….. zijn er al mensen die ervaring hebben met deze operatie? Heeft het geholpen? Ben je lang uit de roulatie? Hoelang duurt het herstel?
   Misschien kunnen jullie mij hier meer over vertellen?!
   Groetjes Patricia

  2. Ik ben 2 weken geleden geopereerd door dr. Jansen. Bij mij is in 2018 de juiste mri gemaakt, met contrastvloeistof. Maar de radioloog die het beoordeelde zag er geen labrumscheur op. 5 jaar later zag dr. Jansen op die oude mri wel degelijk een labrumscheur, dus ik was niet gek! Helaas dus wel jarenlang voor niks met pijn gelopen. Labrum was aan flarden, dus weggehaald ipv gehecht, nu volop bezig met de revalidatie. Het viel me erg mee tot nu toe!

   Overigens had ik geen typische klachten, bij mij zat de pijn eenzijdig in m’n onderrug/bil. Dus staar je niet blind op pijn aan de voorkant en/of lies. Ik heb stille hoop dat de bekkenbodemklachten de komende maanden ook gaan verdwijnen 🤞

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.