Meer dan 5000 vrouwen gingen je voor bij het volgen van een programma van SterkHer.

MAAR mijn verloskundige zegt dat ..

Ik krijg de volgende uitspraken dagelijks te horen. Of dat nu via een e-mail is, in de Strongher Mama les, of wanneer ik een zwangere vrouw zie die haar deadlift PR probeert te verbeteren.

“Mijn verloskundige zegt dat ik gewoon kan blijven sporten!”

“Mijn verloskundige zegt dat ik alles nog kan doen zolang het goed voelt!”

Lees: Top! Ik heb groen licht gekregen! Ik kan een tegenargument geven wanneer iemand me een kritische vraag stelt over mijn huidige trainingen.

Het uiterste is dan weer:

“Mijn verloskundige zegt dat ik niet zwaarder dan 5kg mag tillen!”

Deze uitspraak leidt in de praktijk meestal tot angst: Ik wil niet mijn baby of mezelf blesseren! Ik kan beter niet sporten tijdens mijn zwangerschap.

Of iemand wil er vol tegenin gaan: Wat een onzin! Ik ben toch hartstikke fit. Ik zal iedereen wel even het tegendeel bewijzen door deze week nog mijn squat PR te verbeteren. Ik ga sporten tot mijn uitgerekende datum en dat even heel duidelijk vermelden bij mijn 6-weken check-up.

Na de bevalling leidt deze manier van denken (meestal) tot het volgende.

“Mijn verloskundige zegt dat ik na 6 weken gewoon weer mag hardlopen!”

* Gaat hardlopen op een harde ondergrond met een bekkenbodem die nog niet is genezen

* Doet mee aan een bootcamp les en plast bij elke jumping jack in de broek

*Doet mee aan Crossfit en houdt zich aan de WOD

Lees: Ik ben niet meer zwanger! Ik kan eindelijk weer knallen in de gym en zo snel mogelijk terug in shape/op mijn oude gewicht komen.

Ik snap het.

Je vertrouwt je verloskundige volledig met je zwangerschap, het in de gaten houden van je baby en uiteindelijk je bevalling. Je vertrouwt erop dat je verloskundige je hierbij op een kundige en veilige manier begeleidt. Je verloskundige is super met het veilig ter wereld brengen van baby’s en jou begeleiden in dit proces. Net als dat je huisarts en gynaecoloog weten waar ze mee bezig zijn. MAAR:

Je verloskundige kan je niet begeleiden bij elk aspect van jouw leven.

Er is een reden dat je verloskundige je algemeen advies geeft over sporten en bewegen. Je verloskundige wil wat het beste is voor de ontwikkeling van jouw baby en een voor jou veilige en comfortabele zwangerschap. Zou het advies dat je krijgt persoonlijker kunnen zijn? Misschien.

Het is makkelijk om je verloskundige het voordeel van de twijfel te geven en elk advies voor waarheid aan te nemen. Helaas is dit vaak de makkelijke weg, omdat je dan zelf niet wordt geconfronteerd met dat onderbuik gevoel: Kan ik echt wel blijven sporten zoals ik nu doe? De verloskundige zegt dat het kan, dus het zal wel zo zijn. En je haalt je schouders op en gaat door, onder het mom van “Ik train zo hard voor mijn bevalling” of “dit advies heeft geen betrekking op mij”.

Je hebt je verloskundige heel hard nodig voor een veilige en professionele begeleiding tijdens je zwangerschap en bevalling. En de beste manier waarop je verloskundige jou kan begeleiden is door je door te verwijzen naar andere health professionals indien haar eigen kennis niet toereikend is.

Je kan met je verloskundige praten over depressieve gevoelens na je zwangerschap en hij of zij verwijst je dan door naar een gekwalificeerde therapeut.

Je kan met je verloskundige praten over een eventuele keizersnede en hij of zij verwijst je dan door naar een gynaecoloog.

Je kan met je verloskundige praten over bekkenbodemklachten en hij of zij verwijst je dan (hopelijk) door naar een bekkenfysiotherapeut.

Je kan met je verloskundige praten over het geven van borstvoeding en hij of zij verwijst je dan door naar een lactatiekundige.

Je verloskundige verwijst je dus voortdurend door naar een andere specialist!

Wanneer je met je verloskundige je sportregime bespreekt dan krijg je algemeen advies. Het mooiste zou zijn om direct te worden doorverwezen naar een bekkenfysio voor een check en een persoonlijk advies over wat jouw bekkenbodem aankan. En dat dan in combinatie met het advies van een coach die is gespecialiseerd in pre- & postnataal fitness. Helaas leven we nog niet in die ideale wereld.

Daarom is het belangrijk dat jij je eigen doorverwijzer bent en niet je eigen expert! Ga op zoek naar professionele begeleiding en wees bereid om advies aan te nemen dat je misschien liever niet wil horen.

Sporten tijdens en na je zwangerschap gaat zoveel verder dan dit mag wel/dit mag niet.

Het gaat om of je iets kan of moet doen;

Het gaat om waarom je iets wel of niet zou doen;

Het gaat om risk versus reward;

Het gaat om of er een risico is voor jouw baby/zwangerschap. Voor je vagina. Voor je bekkenbodem. Verergert een oefening bekkenbodemklachten. Wat voor invloed heeft jouw manier van bewegen op je gezondheid? Zowel op de korte als op de lange termijn.

Durf door te vragen wanneer je algemeen advies krijgt. Vraag om een verwijzing indien je dit nodig hebt. Of ga zelf op zoek. Er zijn zoveel verschillende health professionals die jou bij elk aspect van je zwangerschap, en daarna, kunnen begeleiden.

Indien er niemand in jouw omgeving is die je kan helpen dan zijn er tegenwoordig voldoende online resources terug te vinden.

Ga er nooit zomaar vanuit dat algemeen advies van toepassing is op jouw persoonlijke situatie en gebruik algemeen advies ook niet om je manier van sporten in je hoofd goed te praten.

Romana

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.