Meer dan 10.000 vrouwen gingen je voor bij het volgen van een programma van SterkHer.

STOP met het intrekken van je navel

In mijn puberteit, wie niet, was ik mega onzeker én een beetje onwetend. Zo kon ik me nogal druk maken om mijn haar en dan vooral die kleine pluisjes die op je kruin en langs je lokken uitsteken. Op televisie en in tijdschriften zag ik alleen maar vrouwen met perfect haar zonder pluisjes. En bij mijn vriendinnen zag ik ook geen pluisjes: logisch, want ik zat niet bij hen, zoals bij mezelf, op 1 centimeter afstand van de spiegel naar mijn haar te staren.

Van mijn 13e tot mijn 16e zag in mijn hoofd mijn kapsel er zo uit.
Van mijn 13e tot mijn 16e zag in mijn hoofd mijn kapsel er zo uit.

Zo onzeker als ik was over mijn haar, was ik ook over mijn buikje. Weer zag ik op televisie en in tijdschriften vrouwen waarvan je de ribben overduidelijk zag en waar geen buikje te bekennen was. Ik ben nooit te zwaar geweest: voor ik met krachttraining begon woog ik rond de 58 kilo bij 173cm lang. Maar, ik heb wel altijd een zacht, klein buikje gehad. Net als mijn zusje precies hetzelfde soort buikje heeft, en mijn moeder, allebei mijn tantes en mijn nichtjes ook. Kennelijk zijn alle vrouwen aan de kant van mijn moeder gezegend met een zacht, vrouwelijk buikje, hoe slank ze ook zijn. En nu besef ik me dat dat helemaal oké is en niets om je voor te schamen, maar op mijn dertiende dacht ik daar heel anders over. Ik ging mijn buik inhouden, in de hoop dat dan niemand anders zag wat voor buik ik wel niet had. Dit heb ik zeker tot ik begin twintig was volgehouden.

De afgelopen vijf jaar ben ik een stuk zekerder over mezelf geworden en schaam ik me niet meer voor mijn lichaam. Maar ik kan me voorstellen dat er een heleboel vrouwen zijn die zich wel schamen, ongemakkelijk voelen of denken dat je een platte en sterke buik krijgt van de hele dag je navel intrekken. Misschien lijkt het intrekken van je navel fysiek iets dat geen kwaad kan, tot je weet hoe je ‘core’ eigenlijk werkt.


Wanneer ik het over de core heb, dan bedoel ik niet je voorste buikspieren, de rectus abdominis, die ook wel de ‘6-pack abs’ worden genoemd. Ik heb het over je inner core unit, een groep spieren die verantwoordelijk is voor het stabiliseren van je lichaam, bij iedere beweging die je maakt. Dit zijn je middenrif, je bekkenbodem, transverse abdominis (TVA) en de multifidus. 

Spieren van de inner core unit.
Spieren van de inner core unit.

Je inner core unit werkt samen met je bilspieren in een gecoördineerd systeem om een stabiele basis te vormen voor alle bewegingen die je lichaam maakt. De inner core unit biedt stabiliteit bij alle dagelijkse bewegingen en bij de zware oefeningen die we doen tijdens onze gym sessies. Het coördineren van je ademhaling (dit wordt grotendeels bepaald door je middenrif) met je bekkenbodem spieren is van groot belang om je ruggengraat te stabiliseren, incontinentie te voorkomen en om een stabiele basis te bieden bij het liften van zware gewichten.

Bij een goed functionerende inner core unit gaat ademhalen, en daarbij het creëren van intra-abdominale druk, als volgt:

  • Wanneer je inademt zetten je middenrif en bekkenbodem spieren uit en bewegen ze allebei omlaag. Je longen vullen zich met lucht en duwen je organen daarbij ook een stukje omlaag.
  • Wanneer je vervolgens uitademt trekken je middenrif en bekkenbodem spieren zich samen en bewegen ze, net als je organen, weer omhoog.
  • Ook je TVA zet uit wanneer je inademt en lucht in je buikwand trekt en trekt vervolgens samen wanneer je uitademt.

Door constant in en uit te ademen, waarbij je je middenrif, bekkenbodem spieren en je TVA ontspant en aanspant, ontstaat er een druksysteem in je buik. In hoeverre je een spier goed kan aanspannen bij het maken van een beweging, wordt bepaald door hoeveel intra-abdominale druk je inner core unit kan bieden. Als jij bijna de hele dag je navel intrekt, dan span je dus ook bijna de hele dag je TVA aan. Dit zorgt dat je lichaam geen optimale druk meer kan creëren en dat je je middenrif en bekkenbodem spieren niet meer goed kan ontspannen en aanspannen.

En dan hebben we het nu alleen nog maar over je spieren. Want wat gebeurt er eigenlijk met je organen wanneer je constant je navel intrekt? Om je dit zo goed mogelijk te laten zien, heb ik een kort filmpje gemaakt.

 

Ik ben Romana, van SterkHer

SterkHer ben ik gestart in 2014 en sinds die tijd hebben meer dan 10.000 vrouwen een online programma gevolgd tijdens de zwangerschap of postpartum. Het is mijn doel om zoveel mogelijk betrouwbare en relevante informatie te delen over sporten tijdens en na de zwangerschap.

Let's connect:

Meer berichten

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

4 reacties

  1. Ik houd al sinds ik mij kan herinneren mijn buik in en vandaag kwam ik erachter dat dat dus helemaal niet goed is. Vroeger kon ik heel intensief sporten maar de laatste jaren heb ik snel last van m’n keel, hoofdpijn en snel buiten adem. Nou had ik een filmpje gezien dat je daardoor ook onder je bh nog 2 “borsten” kan krijgen en die heb ik ook, omdat je ribben naar binnen groeien zei de meid in de video. Nu vroeg ik me af of ik naar de dokter moet of dat er misschien opdrachten zijn die ik kan doen zodat ik beter kan ademhalen.

  2. Ik wil dit ook afleren ij heb precies het zelfde als mvr kuipers en vooral veel lucht in me buik als ik me buik niet in houd en het zandlopersyndroom ervan gekregen hoe kom ik hier vanaf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.