“Is dat niet hetzelfde als een gewone fysiotherapeut?”
Dit is meestal de reactie die ik krijg wanneer ik (potentiële) klanten adviseer om in ieder geval na de bevalling een afspraak in te plannen met een bekkenbodemfysiotherapeut. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut heeft de mogelijkheden om jouw kwaliteit van leven flink te veranderen. Echt waar.
Vrouwen die al een tijdje bij mij trainen, of vaste lezers van dit blog, weten dat ik een gezonde bekkenbodem heel belangrijk vindt. Ik kan uren doorgaan over verschillende bekkenbodemklachten, eventuele oorzaken van die klachten en hoe bekkenpijn of een diastase verholpen kunnen worden.
Helaas weten te weinig vrouwen dat heel veel bekkenklachten na de bevalling er ‘niet gewoon bij horen’, maar juist verholpen kunnen worden!
Er zijn te veel vrouwen in Nederland die jaren doorlopen met vage pijnklachten, bang zijn om in het openbaar te moeten hoesten of niezen en na elke zwangerschap meer klachten ervaren. Terwijl er zo veel hulp is om bekkenklachten te verhelpen en/of te voorkomen!
In dit artikel benoem ik een aantal veel voorkomende bekkenbodemklachten, wat bekkenbodemfysiotherapie is en wat kan je verwachten tijdens een afspraak. Ik werk zelf samen met een bekkenbodemfysiotherapeute in Amsterdam. Als je na het lezen van dit artikel een afspraak wil maken met een bekkenfysio en je woont in Amsterdam dan kan je mij een berichtje sturen via het contactformulier op mijn website. Ik stuur je dan haar gegevens door.
Wat is bekkenbodemfysiotherapie?
Bekkenfysio richt zich op het voorkomen en verhelpen van bekkenbodemklachten.
Zowel mannen als vrouwen kunnen bekkenbodemklachten ervaren, maar door onze vrouwelijke anatomie zijn wij meer vatbaar voor bekkenbodemklachten. We hebben letterlijk een extra gat beneden en baren kinderen. Dit maakt het risico op het ontwikkelen van bekkenklachten groter.
De bekkenbodemfysiotherapeut leert je wat de invloed is van je houding op de functie van je bekkenbodem + core en ontwikkelt een behandelplan waarvan jij leert hoe je je bekkenbodem correct aanspant, en nog belangrijker, ontspant.
Afhankelijk van de beschrijving van je klachten doet een bekkenbodemfysio intern onderzoek. Dit gaat manueel of met een speciaal apparaat, waarbij de spieractiviteit van je bekkenbodem wordt getest. Ook controleert de bekkenfysio of je eventueel een verzakking hebt, en zo ja, van welke graad. Zo een intern onderzoek gebeurt uiteraard alleen met jouw toestemming.
Als je nu denkt dat de verloskundige of arts je 6 weken na je bevalling hierop heeft gecontroleerd dan heb je dat mis. De verloskundige of arts controleert niet de spieractiviteit van je bekkenbodem en of er sprake is van een eventuele verzakking. Dit is dan ook een hele goede reden om vooral in de 6-8 weken na je bevalling een bekkenbodemfysiotherapeut te bezoeken.
Wat zijn bekkenbodemklachten?
Misschien heb jij wel vage pijnklachten rondom je bekken, maar twijfel je of een bekkenfysio je daarbij kan helpen. Hieronder volgt een lijst met klachten waarbij een bekkenfysio je van dienst kan zijn.
Prenatale klachten:
- SI-gewricht klachten, pijn aan je stuitje, bekkeninstabiliteit.
- Urineverlies.
- Voorbereiden op je bevalling door middel van oefeningen (dit is geen klacht).
Postnatale klachten:
- Urineverlies, wanneer dan ook (hoesten, niezen, touwtje springen enzovoort).
- Pijn aan je bekken, zowel aan de voor- als achterzijde.
- SI-gewricht klachten, pijn aan je stuitje, bekkeninstabiliteit.
- Verzakkingsklachten: drukkend/zwaar gevoel in het bekken, gevoel alsof er een bal in je vagina zit.
- Moeite bij plassen, niet volledig kunnen legen van de blaas, constante aandrang.
- Diastase.
- Verhelpen en/of beheersen van een verzakking.
- Rehabiliteren na een keizersnede.
- Pijn bij gemeenschap.
Misschien herken je jezelf in één of meerdere van deze klachten. Nogmaals: maak een afspraak.
Ook als je al jaren terug bent bevallen is het nog steeds verstandig om naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. Ook als je geen klachten hebt na je bevalling is het nog steeds verstandig om naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. De bekkenbodemspieren zijn letterlijk verstopt. Je ziet ze niet en het merendeel onder ons weet niet hoe je ze goed moet aanspannen en ontspannen. De bekkenfysio kan je helpen bij de bewustwording van deze spiergroep. En geeft je dus tools mee om je bekkenbodemspieren goed te leren gebruiken.
Trainers: durf door te verwijzen!
Misschien ben je een personal trainer en vraag je je na het lezen van dit artikel af: maar wat is dan nog mijn rol!
Weet waar de grenzen van je beroep liggen en durf dit ook te uiten. Een postnatale klant helpen eindigt niet bij het doorverwijzen naar bekkenbodemtherapie. Wij zijn onderdeel van de puzzel.
Zeker als je bent gespecialiseerd in pre- & postnataal fitness dan weet je hoe je de bekkenbodem op de juiste manier betrekt bij het doen van oefeningen in de gym en het sterker maken van je klanten.
Via onderstaande website vind je een geregistreerde bekkenbodemfysiotherapeut bij jou in de buurt.
https://www.defysiotherapeut.com/
Meer informatie over bekkenbodemfysio vind je hier:
http://nvfb.fysionet.nl/
2 reacties
Wat een interessant artikel over bekkenfysiotherapie. Ik ben nu 5 maanden zwanger en heb af en toe wat pijn in mijn onderrug en bekken. Het is goed om te weten dat een bekkenfysiotherapeut je kan helpen met voorbereiden op de bevalling. Ik denk dat ik me daar verder in ga verdiepen.
Het is fijn om te lezen bij welke klachten een bekkenfysiotherapeut bij kan helpen. Na de geboorte van mijn dochter een paar weken geleden heb ik nog steeds wat klachten. Ik ga op zoek naar fysiotherapie in de buurt, hopelijk gaat dat helpen!