Na je zwangerschap en bevalling voelt en ziet je lichaam er uiteraard anders uit dan voor je zwanger raakte. Zeker in de eerste 6 tot 8 weken direct na je bevalling.
Maar wanneer is anders ‘normaal’ en wanneer weet je dat iets niet in orde is?
Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat elke zwangerschap en bevalling uniek is. Om deze reden zou je jezelf niet moeten vergelijken met een ander. Als je al meerdere kinderen hebt gehad dan weet je dat elke bevalling verschillend is en er geen pijl valt te trekken op hoe jij uit een bevalling komt. Wees om deze reden dan ook geduldig met je herstel en probeer ook net zo van dit proces te genieten als dat je (hopelijk) van de zwangerschap zelf hebt genoten.
Helaas zijn er nog wel veel vrouwen die er vanuit gaan dat sommige lichamelijke ongemakken en problemen horen bij het herstelproces na de zwangerschap. Daardoor blijven ze vaak doorlopen en proberen ze te leven met klachten die verholpen kunnen worden met de juiste oefeningen!
Voor ik je uitleg welke ongemakken en klachten niet normaal zijn postnataal, volgt hieronder een lijstje met lichamelijke sensaties, die je misschien zelf hebt ondergaan in de eerste 6-8 weken na je bevalling, en die wel voorkomen normaal zijn.
Volkomen normaal postnataal in de eerste 6-8 weken
- De eerste paar keer dat je naar het toilet gaat, lijkt het even alsof er iets naar beneden komt vallen. Zoals ik al aangeef: normaal, maar dat wil niet altijd zeggen dat het leuk is! Dit hoort na de eerste 3 weken over te zijn.
- Je hebt nog niet de volledige controle over je blaas en darmen. Soms laat je per ongeluk een scheetje of verlies je wat druppels urine als je moet lachen. Dit hoort na de eerste 6 weken over te zijn.
- Je hebt weinig tot geen gevoel in je bilspieren en kan ze de eerste 3-4 weken amper aanspannen. Tja, dat persen gaat je niet in de koude kleren zitten.
- Je hebt overal spierpijn. Rondom je bekken, je benen, nek, schouders, rondom je litteken indien je een keizersnede hebt gehad. Geef dit een week of 2 en je voelt je alweer wat meer mens.
Het lijstje zou vast nog een stuk langer kunnen zijn, maar ik denk dat de meesten van jullie je wel in bovenstaande punten kunnen vinden.
Wat je die eerste 6-8 weken moet doen
- Relax: neem zoveel mogelijk rust. Wandel wat door het huis en bouw dit wandelen langzaam op in de komende weken tot je rustig 30 – 40 minuten buiten kunt lopen met de kinderwagen.
- Maak het jezelf gemakkelijk. Lig je momenteel alleen lekker wanneer je 2 kussens in je zij hebt en het liefst nog één in je nek. Make it happen.
- Mobiliseer en stretch je spieren. Vanaf week 3-4 ga je rustig beginnen met wat oefeningen die je spieren weer soepel maken en jou het gevoel geven dat de boel nog een beetje werkt. Denk aan het stretchen van je heupen en borstspieren en wat oefeningen die je billen activeren. Doe elke dag een rondje van 10 – 15 minuten. Weet je niet zo goed wat voor oefeningen je dan moet doen? Check mijn thuisprogramma eens.
- Oefen je ademhaling en de connectie met je bekkenbodem + core. Hier mag je vanaf week 0 al mee beginnen en is super belangrijk voor het herstel van je bekkenbodemspieren en core. Ga heel gericht ademhalen en probeer daarbij te voelen wat je bekkenbodemspieren doen. Die horen te ontspannen bij het inademen en aan te spannen bij het uitademen. Als je niet goed weet hoe dit moet, check dan eens wat artikelen op mijn blog. Er is genoeg te vinden waarin ik dieper inga op dit onderwerp.
8+ weken na je bevalling
Inmiddels ben je begonnen met het verhogen van je activiteiten en ga je misschien weer een paar keer per week de sportschool in. Pijnklachten van bijvoorbeeld littekens zouden nu over moeten zijn, ook hoor je niet meer te bloeden: zeker NIET na inspanning. Je zou nu ook weer de controle over je blaas terug moeten hebben of in ieder geval bewust moeten kunnen aanspannen wanneer je bijvoorbeeld moet hoesten of niezen. Dat je je hier en daar nog wat zwak of onbeholpen voelt is normaal, maar pijnklachten en ongemak is dat niet.
Wat dus niet normaal is postpartum
Dat iets vaak voorkomt wil nog niet zeggen dat het normaal is. Dit zou elke postnatale vrouw haar motto moeten zijn. Je hoeft dingen die vaak voorkomen niet te accepteren, zeker niet wanneer het je pijn en/of ongemak geeft! En met dat in je achterhoofd zijn de volgende klachten na je zwangerschap niet normaal.
- Pijn: in je onderrug, nek, schouders, buik én bekkenbodem
- Urineverlies: wanneer je rent, lacht, springt, niest of hoest
- Een drukkend gevoel in je bekkenbodem en/of een uitstulpsel in je vagina en/of buikspieren: een buik die opbolt naar voren wanneer je bijvoorbeeld opstaat uit een stoel, het gevoel dat je geen tampon in kan houden, het gevoel dat er na inspanning iets uit je vagina komt vallen en/of het gevoel dat je vagina de hele tijd wagenwijd openstaat.
Als je zelf dit soort klachten hebt en je daar zorgen over maakt (dat zou je absoluut moeten doen) ga dan naar een bekkenbodem fysiotherapeut! Zeker in het geval van de laatste twee punten. Urineverlies is een indicatie dat je een grotere kans hebt op het krijgen van verzakkingen en dat laatste punt: dat wijst op een verzakking.
Een verzakking is een klacht die je altijd HEEL ERG SERIEUS MOET NEMEN. Je wil echt niet op je veertigste geopereerd moeten worden, omdat je blaas of baarmoeder uit je vagina zakt. En voor je denkt ‘wat een stemmingmakerij, het zal wel meevallen’. Lees even dit onderzoek. Een verzakking valt niet mee en is niet iets waar je mee door wilt lopen.
Je hoeft niet door te lopen met pijn en klachten voor lief te nemen. Een bekkenbodem fysiotherapeut kan je helpen met het verminderen en uiteindelijk verhelpen van klachten. Zeker in combinatie met een goed trainingsprogramma dat is ontwikkeld door een gespecialiseerd pre & postnataal fitness trainer. Zij kan je helpen met het begrijpen van de oorzaken achter je klachten en vervolgens oefeningen aanpassen aan jouw persoonlijke omstandigheden.
Mijn Postnataal Fit programma is speciaal ontworpen voor pas bevallen vrouwen die op een verantwoorde manier willen werken aan hun herstel. Het programma is uitdagend genoeg voor elk niveau en je werkt naast je herstel ook aan het sterker maken en weer fit krijgen van je lichaam. Voor meer informatie klik je hier.